INGREDIËNTEN (voor 24 stuks)

175 gr bloem
100 gr koude boter
150 gr witte of lichte basterdsuiker
1 eierdooier
snufje zout
snuf gember
snuf kaneel
Royal icing
1 eetlepel eiwit
100 gr poedersuiker
1 eetlepel water

Benodigdheden
zeef
mixer
uitsteekvormpjes
bakplaat met bakpapier
folie
icingpen of plastic zakje

BEREIDING

  1. Doe de basterdsuiker in een kom. Snijd de koude boter in stukjes en mix door de suiker. Mix ook de eidooier er door. Zeef de bloem erbij samen met de kaneel, gember en een snufje zout. Mix kort maar krachtig door elkaar tot een egaal deeg en wikkel deze in folie en leg ca. 30 minuten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven op 175 graden (boven/onder warmte). Neem het deeg uit de koelkast, kneed kort door en rol uit tot ca. 2 mm dikte. Steek met de vormpjes uit en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Als deze vol ligt (de koekjes lopen niet uit) dan schuift u hem in de oven en bakt u de koekjes ca. 12 minuten goudbruin. Laat ze daarna afkoelen.
  3. Maak de icing. Meng het poedersuiker met de eetlepel van het eiwit met een garde. U kunt hiervoor ook gepasteuriseerd eiwit voor kopen of gebruik eiwitpoeder als u geen rauw ei wil gebruiken. Of helemaal makkelijk, koop een kant en klaar mix voor royal icing. Voeg de eetlepel water toe aan het poedersuiker mengsel en klop met de garde glad. Het moet een stevig en wit mengsel worden. Is het nog iets te dun, voeg wat poedersuiker toe. Is de icing te dik dan een paar druppels water. U kunt ook kleurstof toevoegen aan de icing.
  4. Als de koekjes zijn afgekoeld kunt u ze decoreren met de icing. Er zijn hier speciale pennen voor of hele kleine spuitmondjes. Maar u kunt ook de icing in een zakje doen en een heel klein puntje van de hoek van de zak knippen en hiermee de icing erop spuiten. Decoreer de koekjes eventueel verder naar eigen idee.
  5. Laat de icing goed hard worden, dit duurt ca, 15 minuten. Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel maximaal ca. 4 dagen.
  6. Tip: Maak een gaatje in het midden van het koekjes om er een lintje door te doen om in de kerstboom te hangen.